CDC blog

Škola preduzetništva : Fokus

Uvod

Jedna od najbitnijih stavki, kako u preduzetništvu tako i u životu je fokus. Bez njega teško da možemo ostvariti svoj pun potencijal ili pomoći drugima da ostvare svoj.

Šta je fokus?

Fokus je usmeravanje svesti u odnosu na znanja, umeće i resurse, a sve u cilju postizanja pozitivnog rezultata i generalnog zadovoljstva. Sve ono u čemu smo najbolji, svaki uspešan posao ili ostvaren kontakt možemo pripisati fokusu. Dakle, fokus je preduslov za sve u životu.

Fokus se može naučiti?

Niko se nije naučen rodio. Kao i sve druge veštine u životu i fokus se uči. Razmišljajte o tome kao o testu za prijemni ispit. Ako posvetite dovoljno vremena i truda ostvarićete rezultat. Ako ne uložite dovoljno nećete imati očekivane rezultate a ako prepisujete uhvatiće Vas i izbaciti napolje. Nemoguće je steći fokus kroz traženje prečica jer on zahteva disciplinu i odgovornost. Jako je bitno uložiti u sebe po tom pitanju, jer će Vam se vratiti desetostruko.

Alegorija – autoput

Zamislite da ste na putu i vozite automobil velikom brzinom. Ispred vas izleti pas. Ceo Vaš organizam, tačnije celo vaše biće odreagovaće tako da manevrišete i izbegnete tog psa, pritom ne ugrožavajući živote vaših saputnika niti svoj život.

Šta se ovde zapravo desilo?

Adrenalin nas je podstakao i usmerio ka pravom putu, odnosno izlazu iz situacije. U deliću sekunde smo konstatovali opasnost, razmislili o posledicama i uočili adekvatno i bezbedno rešenje. Iako nismo imali vremena za premišljanje ili detaljnu procenu uspeli smo da se opredelimo za jedini algoritam koji nas vodi u bezbednost.

Adrenalin je učinio da naše biće bude potpuno fokusirano. Sada zamislite da ste vi automobil a put je život. Ispred Vas nije 1 već 1000 pasa, a tu su i prepreke, provalije, i drugi vozači. Pažnja koju biste morali da usmerite ka tom putu je definicija uspeha o kome pišemo.

Jednom kada ovladate ovom veštinom bez dodatka adrenalina znajte da ste na odličnom putu ka tome da svoj fokus usmeravate podjednako na sve bitne stavke života.

 

Kako poboljšati sebe po pitanju fokusiranosti?

Kažu da je fokus mišić i da ga treningom možemo ojačati. Stručnjaci preporučuju stvari poput uzimanja kratkih pauza tokom rada, unos kofeina i žvakanje žvake, ili čak trening – naime, samo 5 minuta treninga će Vam poslati krv u mozak i pomoći Vam da se fokusirate. Takođe je bitno da imate isplaniran i lepo organizovan dan, jer ćete onda sprečiti prazan hod koji obično sledi kada smišljamo sledeći korak. Dakle, zapišite obaveze i krenite. Budite korak ispred.

Fokus u preduzetništvu

Kada ste preduzetnik podrazumeva se da imate kontrolu nad stvarima koje okružuju vas i vaš tim. To znači da ćete neretko morati da znate najsitnije detalje o poslu, i uz konstantu potragu za kvalitetnijim i boljim pružiti uslugu koja je u isto vreme zadovoljavajuća i isplativa. Da biste to postigli treba da budete potpuno fokusirani na zadatke, egzekuciju i kvalitet. Kao lider svog tima treba da znate koje zadatke možete prepustiti drugima a koje morate sami da ispunite.

Šta izbegavati?

Stvari koje je korisno izbeći su nepotrebni mejlovi i telefonski pozivi, kao i papirologija za koju znate da nije dovoljno bitna i može samo da služi kao smetnja kreativnom procesu. Ovaj problem možete rešiti tako što će neko u vašem timu preuzeti ove obaveze i samim tim vas osloboditi i omogućiti vam kreativnu slobodu. Podrazumeva se da ćete i dalje primati pozive, slati mejlove i ići na sastanke, ali vrlo selektivno, odnosno bavićete se samo tim stvarima koje su od krucijalne važnosti. Postavite prioritete!

Fokus u komunikaciji

Da li na poslu ili sa porodicom, komunikacija je jedna od najvažnijih stavki kada je u pitanju zdrav odnos sa okruženjem. Preduzetnici pogotovo bi trebalo da obrate pažnju na to kako se izražavaju i obraćaju kolegama, zaposlenima i potencijalnim klijentima. Mnogo poznatih svetskih preduzetnika tvrde da je nastup, odnosno to kako se nosimo i kakav utisak ostavimo već pola prodaje. Dakle, trudite se da budete razgovetni i prijatni, pomoći ćete sebi i drugima, motivisaćete svoj tim i ljude oko sebe. Obavezno slušajte  više nego što sami kažete. Ako radite ove stvari, budite sigurni da ćete videti rezultate.

Šta još treba znati

Baviti se preduzetništvom ima svoje prednosti i mane, svako ima svoj ritam i tempo života i nisu svi podjednako adaptivni. Zato, kao i za sve ostalo, treba biti strpljiv kada je pronalaženje fokusa u pitanju, korak po korak će vas odvesti do krajnjeg cilja. Za početak pokušajte da pola sata provedete radeći jednu stvar, bez ikakvih smetnji i kontinuirano. Onda napravite pauzu pa krenite ponovo. Nakon nekog vremena će tih pola sata postati sat. Uz disciplinu ćete napredovati do toga da vam neće biti teško da provedete celo radno vreme potpuno fokusirani. Čak i kada osetite da vam opada koncentracija, prošetajte ili popijte kafu, i razmišljajte o svojim zadacima. Biće sve lakše i lakše. U jednom trenutku ćete postati imuni na spoljašnje faktore i smetnje.

Za kraj

Jednom kada pobedite sebe i ovladate fokusom uverite se da ga koristite na pravi način i za prave stvari. Ne rasipajte se na sve strane, odnosno nemojte da se bavite multi-taskingom već se uvek fokusirajte na jednu, najbitniju stvar. Bolje je raditi jednu stvar kvalitetno i kako dolikuje nego 10 stvari raditi polovično.

Želimo Vam kvalitetno i produktivno provedeno vreme, i želimo Vam da u moru informacija i obaveza ne zaboravite šta su prave vrednosti.

“I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10,000 times”  - Bruce Lee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *